Asi každý známe pohádku Byl jednou jeden král. Král chtěl své kralování věnovat jedné ze tří dcer. Dcerky měly dokázat, jak moc mají svého krále rády. Maruška si vybrala sůl. A je pravda, že bez soli to nejde. Ale jak se říká, čeho je moc, toho je příliš. Jak to s tou solí tedy ve skutečnosti je?
Sůl je nositelem chuti. Pokud jídlo dostatečně neosolíme, jednoduše nám moc nechutná a tudíž ho nesníme tolik. Sůl zároveň funguje jako elektrolyt (roztok, který vede elektrický proud). Elektrolyty umožňují správný přenos nervových impulzů a pomáhají při smršťování svalů včetně srdce. Bez soli to tedy opravdu nejde.
Obsah soli si tělo reguluje ledvinami. Tělo nám umí dát dobře najevo, zda máme nedostatek či nadbytek soli. Pokud máme chuť na slané, je v těle soli nedostatek. Přebytek soli na druhou stranu vytvoří pocit žízně.
Pokud ovšem dlouhodobě své tělo neposloucháme, naše ledviny začnou protestovat. Jak? Jednoduše začnou selhávat, objeví se kardiovaskulární problémy a s ním spojený vysoký krevní tlak. Výjimkou není poškození cév, infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Nadbytek soli způsobí otupení chuťových pohárků. Pak chceme soli přidávat více a více. Vypadá to jako začarovaný kruh.
Mnoho lidí si myslí, že když omezí dosolování potravin, tak vyřeší svůj problém. Sůl je ovšem skryta v mnoha trvanlivých potravinách a ty jsou největším strašákem. Kde najdeme sůl a ani bychom to nečekali? Například v cereálních výrobcích, různých dehydratovaných výrobcích z brambor jako je bramborová kaše nebo knedlíky, sterilizovaná zelenina a konzervy. Vysoký obsah mají samozřejmě chipsy, tavené či balkánské sýry a uzeniny. Pozor je třeba si dát i na kořenící směsi a pečivo.
Je lepší vyhnout se těmto potravinám a zvolit čerstvou zeleninu a maso, které si dochutíme solí podle sebe a máme obsah pod kontrolou. Sýry a jogurty je již možné si vyrobit doma za pomoci výrobníků, které lze v dnešní době velmi snadno sehnat.
Doporučené množství soli je 5 – 6 g za den. To je množství, které se vám vejde na kávovou lžičku. Většina lidí však sní kolem 17 gramů. Například 100g olomouckých tvarůžků obsahuje 4,8 g soli. Umíte si tedy asi udělat představu, že je opravdu jednoduché množství soli tak říkajíc „přešvihnout“.
Nadmíra soli má za následek velmi nepříjemné zadržování vody v těle. Pozná se opravdu jednoduše a to: nateklými končetinami, těžkostí nohou, ale také celulitidou.
Zbavení se nadbytečné soli v těle jednoduše zvládneme úpravou stravy. Radikální vysazení vám sice přinese rychlé výsledky, ale na psychice moc nepřidá. Proto upravujte množství postupně. Vaše tělo to ani nepozná.
Napsat komentář