Úvod

Co to vlastně je překyselení? Co to pro naše tělo znamená? Co vyjadřuje hodnota pH? Rád bych zde čtenářům vyjasnil, co se při tomto stavu v lidském organizmu děje a proč.

Pro člověka je udržení pH krve otázkou života a smrti! Myslím, že to je zcela dostačující důvod k tomu si o tom něco přečíst. A to i tehdy, když tím třeba právě netrpíme.

Co znamená překyselení organizmu?

kyselost

Kyselost a její opak zásaditost se udává ve stupnici 0 – 14 v hodnotách pH (potential of hydrogen). Voda není ani zásaditá, ani kyselá, má hodnotu 7. Pokud má nějaká tekutina či roztok hodnotu pod 7, jde o kyselý roztok.

Pro tělo je nezbytné udržet si své pH krve mezi 7,35 a 7,45. Z toho vyplývá, že naše tělo musí být nepatrně zásadité, jinak umíráme. Překyselit organizmus znamená mít pH naší krve pod hranicí hodnot, které jsou pro organizmus nejlepší.

Tělo se snaží pomoci si samo a odebírá si vápník, aby neutralizovalo nadbytek kyselých látek. Odkud ho bere? V podstatě všude, kde je k dispozici. Z cév, kostí, zubů, chrupavek, z vlastních zásob, a to i na úkor jiných orgánů Trpíme různými onemocněními a poslední fází bohužel může být mozková mrtvice, rakovina, infarkt.

Kdy dochází k překyselování

Nepleťme si překyselování organizmu s chutí potravin. Jinými slovy neznamená, že když nějaká potravina chutná kysele, že je kyselinotvorná. Příkladem může být citrón, který je sice kyselý, ale je zásadotvorný. Naopak cukr je kyselinotvorný. V dnešní době je příliš jednoduché překyselit organizmus.

Tělo překyselujeme špatnými potravinami. Naše jídelníčky mohou být pro naše tělo sebevražedné. Ano, v podstatě si za to můžeme sami. Nepříjemné zjištění, že ano?

Jakým potravinám bychom se tedy měli vyhnout? Pojďme si alespoň některé vyjmenovat:

  • Zmiňovaná sacharóza překyseluje. Víme, že určitá hladina cukru se v těle musí udržovat. Nebezpečné jsou ve větší míře cukrovinky (zákusky, mléčná a bílá čokoláda, bonbony, sušenky, slazené nápoje)
  • Maso, ryby
  • Alkohol (pivo, víno, rum, pálenka) – kromě obsahu cukru poškozuje i nervové buňky.
  • Pečivo z bílé mouky, sladké pečivo.
  • Smažená jídla (hranolky, brambůrky…) a majonéza
  • Některé mléčné výrobky (tavené sýry, eidam…)
  • Vejce
  • Ovocné nápoje (džusy)

Samozřejmě psychika je všudypřítomná a i zde hraje svou roli. Duševní napětí, stres, špatné zprávy vedou k nerovnováze organizmu. Jako obranu tělo vytváří kyselé látky.

Nedostatečné a nepravidelné dýchání je další příčinou překyselování. Kyslík brání kyselým látkám a navíc dochází k nakupení kysličníku uhličitého (CO2) a následné tvorbě kyseliny uhličité. Zde zajisté má význam i životní prostředí, ve kterém žijeme a dýcháme (smog, výfuky).

Co se s námi děje?

Jak na sobě rozpoznáme překyselení? Tělo nás může varovat více způsoby. Bolest hlavy je signálem našeho těla, že něco není v pořádku, jsme překyseleni. Jak jinak na sebe tělo upozorňuje? Pálením žáhy, problémy se zažíváním, neustále studenými končetinami, ekzémy, padáním vlasů atd.

pairky

Ke zjištění, zda je naše tělo překyselené, nám stačí zajít do obchodu (lékárny, drogerie) pro lakmusový papírek, pH papírek na kontrolu moči. Viz obrázek i s již zmiňovanými hodnotami 0-14. Hodnoty by se měly pohybovat v rozmezí 5-7, přičemž ranní moč pod hodnotou pH 7 je tolerována, avšak přes den už by hodnota poklesnout neměla.

Bavili jsme se o kyselosti krve. Proč tedy ponořujeme lakmusový papírek do moči? Je to dáno tím, že tělo se snaží všemožně udržet optimální pH krve, proto čerpá ze zásob organizmu. Celkově je tělo překyselené, ale krev ukazuje neutrální pH.

krev

Z obrázku výše můžeme vyčíst složení krve, které je z největší části zastoupeno tolik vzácnou krevní plazmou. Nezapomínejme, že tisíce nemocných lidí jsou závislí na dárcích krevní plazmy. Nelze ji vyrobit uměle!

Následky

Jak už jsme zmínili výše, tělo zpočátku provádí sebeobranu. Máme v těle speciální roztoky látek, jako např. bikarbonát, sulfát, proteiny krevní plazmy, které udržují rovnováhu pH. Ovšem jakmile nejsou tyto látky v rovnovážném stavu, je problém a pH kolísá.

Následkem je praskání, ucpávání či tuhnutí cév, jsme náchylní k lámání kostí díky nedostatku minerálů. Dalšími potížemi jsou průjmy, infekce, ekzémy, hypertenze, arterioskleróza, nádory, srdeční infarkt či mozkové příhody.

Biochemik a držitel Nobelovy ceny Otto Heinrich Warburg přišel s objevem, že rakovinotvorné látky se tvoří v nižším pH, tedy v kyselém prostředí, a to již při pH=6. Tento stav je spojen s nižší hustotou kyslíku, který poté chybí. Hypoxií jsou charakteristické všechny formy nádorů. Z toho plyne, že kyselé prostředí je zodpovědné za vznik rakoviny.

Další následky:

  • Únava
  • Kardiovaskulární problémy
  • Cukrovka
  • Obezita
  • Osteoporóza
  • Slabá imunita

 

RADY

potr.

Které potraviny tedy odkyselují?

  • Zelenina (brokolice, brambory, česnek, květák, salát, mrkev, kukuřice, kapusta, rajčata, zelí, hrášek, olivy, ředkvičky, řepa, špenát, fazole, zelí…)
  • Ovoce (banány, ananas, jablka, citróny, melouny, meruňky, hrozny, maliny, borůvky, jahody, pomeranče…)
  • Bylinky (bobkový list, kopr, bylinné čaje, kuskus…)
  • Maso, ryby (hovězí, krůtí maso, slepice, ústřice…)
  • Mléčné výrobky (bílý jogurt, cottage, kondenzované mléko, máslo, tvaroh…)
  • Luštěniny, olej
  • Jiné formy: spánek, meditace, pohyb

Kontrolka nás upozornila na vyšší pH. Jako první nás nejspíš napadne: „Koupím si zásadotvornou směs a budu v pohodě“. Tak takto, prosím, NE! Jsem zastáncem trvalé změny a té se tímto jednorázovým řešením nedobereme.

Rád s Vámi budu sdílet několik užitečných rad, které mě zaujaly a rozhodně stojí za zmínku.

  Jedlá soda a Javorový sirup javorovy-sirup-recepty-michal-jezek-terapie
– 1 díl sody + 3 díly sirupu =vaříme ve vodní lázni 5 minut (při 40°C)
Bobkový list bobkovy list
–  Čistí tělo od solí kyseliny močové-  5g bobkového listu ponoříme do 300ml vodyà 5 minut vaříme à necháme vychladnout v termosceà slijeme à během dne průběžně popíjíme, a to 3 po sobě následující dny à soli se rozpouští a to se projevuje zbarvením moči do růžova
Jablečný ocet jablečný ocet
– 1-2 lžičky octa + sklenice vody před jídlem
– Působí proti nadměrné tvorbě žaludečních šťáv,
je to tedy zázrak pro žaludek
– Zastavuje průjem
– Proti nevolnosti, křečovím žílám, zvyšuje krevní
srážlivost, snižuje cholesterol, napomáhá pleti
k regeneraci a mnohé další pozitivní účinky.

 

  • Čaj při nádorových onemocněních
    – 3díly květu měsíčku + 1díl kopřivy + 1díl květu řebříčku = 1x polévková lžíce na 1/4 l vody.
    – Na 1 den nám vystačí 2 litry čaje, během dne průběžně popíjíme a užíváme 2-3 měsíce.

 

  • Směs při onkologických potížích lnene seminko
    – 2 lžíce lněného semínka (rozdrtit)
    – 2 lžíce lněného oleje
    – ½ tučného tvarohu
    – 2 lžíce aronie
    – Sníst do 10 min, každý den.

 

  • Na klouby – revma
    – Celou skořici svaříme s vodou (2 dcl) a přidáme lžičku medu a citrón.
    – Každý den aplikujeme.

 

  • Jedna rada, která vás potěší a nastartuje po ránuskorice
    – Lžička medu + špetka skořice => namažeme na chleba klidně každý den.
    – Podporuje trávení

 

 

Jednou z dalších možností, která Vám pomůže řešit příčiny Vašich potíží trvale, jsou tělové a ušní očistné svíce.
Datailnější informace o jejich použití najdete ZDE.

Svíce považujeme za výbornou pomůcku při:

  • chronických zánětechsvice
  • akné
  • svalovém napětí
  • ledvinových, žlučových kamenech
  • křečových žilách
  • čištění lymfatického systému
  • potížích s klouby (artrózy…)
  • bolestech hlavy, migrénách, stresu a psychických potížích
  • svíce eliminují riziko zdravotních potíží
  • a další…