Nedokážu si vybavit jinou část těla, která je více zanedbávána než zuby a ústní dutina. Máme vyspělé technologie, můžeme se o naše zuby perfektně starat. Ale nechceme. Jako vše i zuby jsou otázkou priorit.

Před mnoha lety se otrokům koukalo na zuby, kvalita jejich zubů určovala jejich cenu, stejně jako třeba u koní. I když je to trochu morbidní případ, je patrné, že už naši předci znali spojitost kvality zubů se zdravím člověka.

A měli pravdu. Stejně jako ostatní orgány souvisí jeden s druhým, hrají i zuby svou určitou roli. Každý zub přísluší určitému orgánu, tkáni ale i emoci. Jedno ovlivňuje druhé a nedokáže fungovat samostatně. Problémy zubů se nejčastěji zobrazí ve formě zánětu. A právě proto je třeba tyto souvislosti znát. Zánět se prvotně zobrazí například na nějakém orgánu a až poté na zubu. Je to logické. Zuby jako skoro jediné, nemají možnost regenerace. Třetí zuby Vám zkrátka nenarostou, bohužel.

Podívejte se, jaké orgány s čím souvisí, možná pak budete moci pomoc nejen sobě, ale i svým blízkým :-)

 

Horní čelist:

  • Řezáky 11, 12, 21, 22– močový měchýř, mozek, páteř, klouby, bederní páteř, ledviny, štítná žláza.
  • Špičáky 13, 23– oči, krční a hrudní páteř, žlučník, sinusy, játra, žaludek.
  • Premoláry 14, 15, 24, 25– hrudní páteř, dvanáctník, děložní čípek, plíce.
  • Stoličky 16, 26, 17, 27– prsy, hrudní páteř, tlusté střevo, imunitní systém, vedlejší nosní dutiny, klouby, žaludek, pankreas.
  • Zuby moudrosti (stoličky)– hrudní a bederní páteř, nervová soustava, tenké střevo, srdce, ramena, uši.

Dolní čelist:

  • Řezáky 31, 32, 41, 42– močový měchýř, mozek, prsy, páteř, nohy, bederní páteř, nadledviny, sinusy.
  • Špičáky 33, 43– oči, hrudní páteř, žlučník, krční páteř, klouby, játra, žaludek.
  • Premoláry 34, 35, 44, 45– hrudní páteř, prsy, dvanáctník, klouby, bederní páteř, vedlejší nosní dutiny, lymfatické uzliny, žaludek, slezina
  • Stoličky 36, 37, 46, 47– cévní systém, tlusté střevo, hrudní obratle, imunitní systém, plíce, ramena.
  • Zuby moudrosti 18, 48– srdce, hrudní a bederní páteř, uši, periferní nervový systém, ramena.

Zdroj: http://www.zdravi4u.cz/alternativni-medicina/7323-zuby-a-vnitrni-organy

 

Kromě fyzického těla dokáží mít na kvalitu našich zubů i emoce, respektive emoční bloky.

Každý ze zubů obsahuje svou emoční informaci určitého konfliktu. Nejedná se o nic nepředstavitelného nebo nadpřirozeného. Jednoduše si uvědomte, že jsme se tisíce let vyvíjeli z jednoduchých buněk, tkání, živočichů a prodělali jsme určitý vývoj. Tento vývoj závisel na tom, jak kvalitně jsme dokázali žít. Neúspěchy a konflikty s jinými druhy živých organismů utváří i stav našich zubů.

Diskutabilní téma je například parodontóza. Věděli jste, že úzce souvisí se ztrátou sebevědomí, sebeúcty a člověk velmi těžko „proplouvá“ životem? Často člověk uzavírá různé kompromisy místo toho, aby se rozhodl podle svého. Běžným projevem vnitřní neuvolněné agrese je zatínání zubů a to třeba i ve spánku. Můžeme jej pozorovat u psychicky vytížených lidí, hlavně podnikatelů.

Psychický stav lze zjistit i u mléčných zubů dětí. Pokud nechtějí zuby vypadnout sami můžeme na dítěti pozorovat, že z nějakého důvodu nechce dospět.

U starších lidí se jedná o usazený zubní kámen. Jde o projev usazování vápníku na místech, kde nám nejen k ničemu není, ale ucpává cesty důležité k duchovnímu rozvoji. Říká se, zkostnatělé myšlení a postoje. Obrazně se dá říci, že je naše duše a svobodné myšlení zapouzdřeno mezi minerály, tedy jistým neživým světem.

Předkus se může na naší psychice projevit jako emoční labilita ve vyhrocených krizových situacích. Zákus je naopak ustrnutí v určitých dogmatech a řízení života podle ustálených myšlení.

 

Jak našim zubům napomoci? Správné funkci pomůže, pokud se vyhneme potravě, která obsahuje mnoho lepku a cukru. Ústní dutina je vlhké místo, ve kterém se snadno množí bakterie. Výše zmíněné potraviny a další bohaté na tvorbu plísní našim zubům nepomohou. Nemálo důležitá je i volba zubního kartáčku a správné čistící návyky tzv.: od shora dolů. Bez zbytečného kroužení a drhnutí. Bylinné přírodní nepěnící pasty jsou nejlepší volbou pro naše citlivé zuby.

Vhodné je doplnění vápníku (vstřebatelného a kvalitního). Zuby obsahují nejvíce vápníku v našem těle. Hlavně v době těhotenství nebo stáří se pomalu odbourává a je třeba jej doplnit.

Proti bolesti zubů je nejlepším a nejrychlejším pomocníkem tělová svíce. Přiložte velikost „S“ kolmo na tvář k místu, kde vzniká bolest. Uvidíte, jak se Vám uleví, zánět začne pomalu odcházet a Vám bude zase krásně.