Je zajímavé, jak těžké je v dnešní době jíst zdravě. Většina lidí skoncuje s dietou ve chvíli, kdy po ovoci, zelenině a light výrobcích nedokáží zhubnout. Proč?

 

Strava současné doby je obrazně řečeno mrtvá strava. Neobsahuje vitamíny, minerály ani antioxidanty. Jíme potraviny, které nejen, že tyto látky neobsahují, ale jsou často přesyceny nezdravými tuky, tavícími solemi ale i těžkými kovy nebo plny nepatrných částic plastů.

 

Veškeré potraviny jsou nakupovány v nezdravých obalech. Jejich trvanlivost je nesmyslně dlouhá. V tak dlouhé době nejde zdraví prospěšné látky zachovat. V mnoha případech samotné suroviny postrádají původní hodnoty vitaminů. Potýkáme se se situací, kdy nejsme schopni získat ze stravy potřebné živiny a snažíme se je doplnit často nevstřebatelnými doplňky stravy.

 

Jak získat ze stravy zpět plné zdraví?

Pokud se chceme opravdu vrátit zpět ke stravě bohaté na živiny, musíme začít od samotného počátku. Nebude to jednoduché ani rychlé. Ale bude to fungovat. Začít musíme od samotné půdy. Pokud byla půda léta před tím chemicky ošetřována, není možné na ní pěstovat kvalitní potraviny. Hledejte tedy ovoce a zeleninu s označením BIO. Ano není BIO jako BIO. Opět je, ale na nás jak moc se budeme zabývat tím, odkud jídlo pochází. Výsledný produkt bude záviset na kvalitě vody, ekosystému v okolí nebo i tím, zda soused chemicky neošetřuje své políčko.

Pokud jsme uspěli v prvním bodě, nastává druhá část: zpracování surovin. A zde již můžeme zodpovědnost plně převzít do svých rukou.

Podívejte se na teploměr, kterým se měříte. Kolik stupňů má? Ano, správně, je to 42 stupňů Celsia. Jedná se o teplotu, při které se z živého stává mrtvé nebo chcete-li „vařené“. Netvrdím, že RAW strava je jediná správná. Jen vím, jak dobře mi je, když si místo hamburgeru dám něco čerstvého, co neprošlo varem. Moje myšlenky se zrychlují, logické uvažování se stává standardem. Kromě vitaminů a minerálů za to mohou i antioxidanty. Jsou plné zdravých potravin. Jejich prioritou je vychytávání volných radikálů. Mezi ně patří například flavonoidy. Obsahují je třeba ostružiny.

Řekněte, nelákalo by Vás místo tučného oběda si zajít na lehký zeleninový salát a trochu svému tělu odlehčit? RAW stravu doporučuji třeba jako jarní nebo letní očistu. Naše tělo je na ni v tuto dobu připravené.

 

Nelekněte se, pokud Vám v prvních dnech či týdnech nebude dobře. Je to vlastně šok pro tělo, pokud se mu podobné stravy nedostávalo. Často jíme i 3 teplá jídla denně. K svačině si místo ovoce dáme kávu. Tomu se lidově říká: „Kudla do břicha“, v našem případě do žaludku. Při plné RAW stravě mohou nastat detoxikační účinky. Jednoduše, co v těle nemá být, bude chtít rychle odejít. Zbavíme se mnoha plísní i vnitřních nežádoucích bakterií. Tělo začne znovu dýchat.

 

Doporučuji nad stravou více přemýšlet. Trh nabízí nepřeberné množství sladkých tyčinek „bez cukru“, limonád „se sladidly“, uzenin (s lepkem), vícezrným pečivem (obarveným karamelem) a mnoho dalších laskominek. Našemu tělu však škodí. Pak nastává ten známý farmaceutický koloběh. Nejprve dostanete syntetické vitaminy, které se v těle nevstřebají, pak následují problémy se zažíváním, zpomalené myšlení, špatná psychika a podrážděnost. Opravdu nám to vše stojí za fastfoodovou večeři? Naše těla jsou důmyslný systém. Pokud přestane pracovat jedna část, pomalu se problémy přesunou přes ostatní buňky a orgány. Mějte své tělo rádi, protože skrze něj můžete vytvářet krásné věci a budovat hodnoty na tomto světě.